Image Slide 1
Taal
Shadow

Problemen met taal bij volwassenen

Taal is een vaste waarde in onze samenleving. Door klanken te combineren ontstaan woorden. Al heel jong leren we een betekenis te koppelen aan woorden.

Met woorden kunnen we onszelf uitdrukken. Maar wat als dat opeens niet meer vanzelf gaat? Dat maakt het alledaagse leven moeilijk; communiceren met je omgeving gaat niet meer automatisch.

Heb jij een probleem met taal of het vinden van woorden? Weet dan dat er vaak wat aan te doen is. Met logopedie kun je praten weer makkelijker maken. Bij taalproblemen richten wij ons erop om jou te helpen om zo normaal mogelijk te communiceren. Meld je direct aan voor aanpak van het taalprobleem. 

Hieronder vind je meer informatie over problemen met taal bij volwassenen. Heb je vragen? Twijfel je of logopedie helpt? Stel je vraag aan ons. Ons doel is mensen zo goed mogelijk te helpen communiceren.

Afasie (woordvindstoornis)

Wat is afasie? Afasie is een stoornis op het vlak van taal, spreken, begrijpen, lezen en schrijven na hersenletsel. Meestal is het hersenletsel ontstaan door een beroerte (CVA of TIA). Ook een hersentumor, ongeluk of andere aandoening kan de oorzaak zijn van de hersenbeschadiging. Afasie kan op elke leeftijd ontstaan na hersenletsel. De aandoening komt echter het meest voor bij ouderen.

Afasie zorgt ervoor dat iemand niet meer goed kan zeggen wat hij of zij wil. Het begrijpen van taal en spreken is erg lastig. En het vinden van de (juiste) woorden en maken van zinnen is heel moeilijk of zelfs onmogelijk.

Helaas komt afasie vaak voor; zo’n 30% van de mensen die een beroerte krijgt, kampt hierna ook met afasie. Afasie komt voor in vele vormen en is bij iedereen anders. Meestal is degene die afasie heeft volledig bij z’n verstand. Dit maakt het vaak extra frustrerend om niet goed te kunnen communiceren.

Voor iemand met afasie kan logopedie veel betekenen. We starten met een uitgebreid onderzoek. Hierna beginnen we met de behandeling op maat. Die bestaat uit oefeningen om beter te leren begrijpen, praten, lezen en schrijven.

Ook begeleiden we de mensen in de directe omgeving om de communicatie makkelijker te maken. Bij de behandeling kunnen we gebruikmaken van een communicatiehulpmiddel, zoals een app of spraakcomputer.

Vrouw heeft probleem met het vinden van woorden

Dementie (ziekte van Alzheimer)

Vrouw ondersteunt man met dementie

Dementie (ziekte van Alzheimer) is een aandoening waarbij de hersenen informatie niet goed kunnen verwerken. De ziekte kan zich uiten door onder meer geheugenproblemen en taalproblemen. Die problemen op het vlak van praten en begrijpen worden ‘afasie’ genoemd.

Iemand met de ziekte van Alzheimer krijgt vaak problemen met communiceren. Het komt veelvuldig voor dat mensen in de omgeving merken dat het voeren van een gesprek moeilijker wordt. Veelvoorkomende problemen zijn vergeetachtigheid en herhalingen in het gesprek.

Mensen met dementie vinden het lastig een gesprek te voeren en hebben moeite met het vinden van woorden. Ze verspreken zich vaak en passen hun manier van praten soms aan door hun problemen. Zo zie je dat ze zinnen korter maken en bepaalde woorden vermijden.

We hebben veel ervaring met het begeleiden van cliënten met dementie. Onze logopediste start een behandeling met onderzoek naar de problemen. Ze zal daarna een behandeling voorschrijven die erop gericht is de cliënt zo goed mogelijk te helpen om zelfstandig gesprekken te voeren.

Hierbij geeft ze ook uitgebreid advies aan de partner, familie of verzorger. Het is namelijk belangrijk dat de mensen in de naaste omgeving ook leren hoe de communicatie het meest makkelijk en prettig is.

Taalontwikkelingsstoornis (TOS)

Als de ontwikkeling van taal langzamer gaat dan bij leeftijdsgenoten, dan heet dat een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Een TOS wordt doorgaans bij kinderen geconstateerd. Door oefening en logopedie kan de taalachterstand verminderen.

Het kan echter zijn dat iemand op volwassen leeftijd nog kampt met een achterstand in de taalontwikkeling. Een TOS gaat niet zo maar over. Dit kan problemen geven in de dagelijkse communicatie, bijvoorbeeld bij het begrijpen van mensen of het uitleggen van zaken.

Weet dan dat logopedie uitkomst kan bieden. We kunnen (na verwijzing) onderzoek doen naar het functioneren en gedrag van een cliënt. Als de conclusie is dat er sprake is van een TOS of taalachterstand stellen we een behandeling voor. Doelen als zelfredzaamheid en meer vaardigheid in sociale situaties komen zo dichterbij.

Wil je hier meer over weten? Neem contact met ons op voor advies.

Vrouw heeft stoornis van taal

Meld je aan voor behandeling

Bekijk onze andere behandelingen voor volwassenen

Veelgestelde vragen over problemen met taal bij volwassenen

Afasie is een taalstoornis die ontstaat door hersenletsel. De betekenis van ‘afasie’ is letterlijk: ‘niet spreken’. De aandoening kan tijdelijk of blijvend van aard zijn.

Symptomen van afasie zijn: plotseling niet op woorden kunnen komen, niet begrijpen wat iemand zegt en grote moeite hebben met lezen, schrijven en spreken. Dit noemen we ook wel woordvindingsproblemen.

Wil je meer weten over de behandeling van afasie? Neem gerust contact met ons op. Vul onderstaande formulier in of bel ons.

Afasie is een taalstoornis die ontstaat door hersenletsel.

Bij primair progressieve afasie ontstaat de taalstoornis geleidelijk. Dit kan voor iemand met die aandoening heel confronterend zijn, want degene is zich vaak bewust van de achteruitgang in spreken en begrijpen.

Daarnaast spreken we over afasie van Wernicke, afasie van Broca, globale afasie, conductie-afasie en amnetische afasie.

Iemand met afasie van Wernicke (sensorische of receptieve afasie) kan meestal vloeiend praten. Echter, de context ontbreekt vaak. Hij of zij gebruikt de verkeerde woorden en begrijpt niet wat er in de omgeving gezegd wordt.

Een persoon met afasie van Broca (motorische of expressieve afasie) praat niet veel, maakt korte en kromme zinnen en verdraait letters en woorden.

In onze praktijk bieden we behandeling voor alle vormen van afasie. Omdat afasie bij ieder persoon anders is, bieden we hulp op maat.

Heb jij of iemand in jouw omgeving hulp nodig? Bel ons of meld je direct online aan. We helpen heel graag!

Jazeker! Je bent dan bij ons aan het juiste adres. Diverse van onze logopedistes zijn gespecialiseerd in het begeleiden van cliënten met het syndroom van Down.

We helpen je naaste graag om meer uit zichzelf te halen. Door hem beter te leren praten, lezen en communiceren is het dagelijkse leven veel prettiger. We hebben een rustige aanpak en sluiten goed aan op de belevingswereld van je naaste.

Wil je weten hoe we je naaste kunnen helpen om zich beter te uiten? Neem dan contact met ons op. We laten je zo snel mogelijk zien wat we kunnen betekenen.

Jazeker, dan ben je op de juiste plek! Goed dat je hulp zoekt!

Voor mensen met autisme (ASS) is communiceren en taal best moeilijk. Afhankelijk van de aard van de stoornis, hebben mensen met autisme meer moeite met het begrijpen van anderen en zichzelf te uiten. Zo hebben ze vaker problemen met het voeren van een gesprek, met het snappen van uitdrukkingen en humor in conversaties.

Komen jullie naar ons toe voor hulp, dan ontvangt een van onze gespecialiseerde logopedistes jullie. Zij zal onderzoeken welk probleem met taal er precies speelt. Vervolgens stelt ze een aanpak voor om je naaste met autisme zo goed mogelijk te leren communiceren. Ze werkt hierbij nauw samen met de familie of verzorgers, zodat jullie zo goed mogelijk op elkaar leren aansluiten.

Meld je direct aan voor een intake of neem contact op voor meer info!

Ik heb problemen met taal

Heb jij of iemand in je omgeving problemen met taal? Wil je weten wat je eraan kunt doen?

Neem dan contact met ons op. We geven graag advies over de mogelijkheden van behandeling. Vul het formulier hieronder in of bel ons.

Contactformulier

Wil je meer weten over de aanpak van een taalprobleem? Stuur ons je vraag. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.