Image Slide 1
Spreken
Shadow

Problemen met spreken bij volwassenen

Praten is een belangrijke vorm van communicatie. Als het praten niet of niet goed meer lukt, is dat enorm vervelend. Het kan frustratie opleveren en gevolgen hebben in de sociale sfeer. Op deze pagina vind je meer informatie over problemen met spreken bij volwassenen.

Kost spreken veel moeite? Of ben je slecht verstaanbaar? Dit kan het geval zijn door een neurologische aandoening, zoals een hersenaandoening, herseninfarct, een beroerte (TIA, CVA), spierziekte of de ziekte van Parkinson.

Wij hebben veel ervaring in de behandeling van spraakproblemen. Onze logopedist kan je helpen om de communicatie met je omgeving makkelijker te maken. We zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van complexe zorgvragen en het behandelen van mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking.

Met een verwijzing van de huisarts, neuroloog of revalidatiearts kun je bij ons terecht voor logopedie. Logopedie zit in het basispakket en wordt vergoed door alle zorgverzekeraars.

Meld je direct aan voor logopedie of lees hieronder verder over problemen met de spraak.

Dysartrie

Man heeft probleem met spreken

Wat is dysartrie? Dat is een spraakstoornis als gevolg van een hersenbeschadiging. Het betekent letterlijk ‘niet goed articuleren’.

Door de hersenbeschadiging werken de spieren die voor het ademen, de stem en de uitspraak zorgen niet goed. Onder meer een beroerte, een hersentumor, de spierziekte ALS of de ziekte van Parkinson kunnen de oorzaak zijn van dysartrie.

Heb je dysartrie? Dan is de behandeling bij ons gericht op het verbeteren van je verstaanbaarheid. We kijken daarbij goed naar de aard en ernst van de aandoening. Samen met jou oefenen we bijvoorbeeld uitspraak, ademhaling of stemgebruik.

Heb je vragen over onze behandeling bij dysartrie? Neem dan zeker contact met ons op. We vertellen graag over onze aanpak.

Spraakapraxie

Ondervind je problemen met de uitspraak van woorden? Weet je vaak niet goed hoe je je tong en lippen moet bewegen om een klank te maken? Is je intonatie en spreeksnelheid anders dan voorheen? Dat kan op ‘spraakapraxie’ of ‘verbale apraxie’ wijzen.

Hersenletsel (door bijvoorbeeld een beroerte, tumor, ongeval of dementie) is de oorzaak van spraakapraxie. Bij spraakapraxie werken de spieren in en rond de mond goed, maar is er een probleem in de aansturing van die spieren. Hierdoor is doelbewust spreken moeilijk.

Heb je problemen met de uitspraak? Na een verwijzing door de huisarts of een specialist kunnen wij onderzoeken wat het probleem is. We stellen vast of het inderdaad om spraakapraxie gaat, want er zijn aandoeningen met een vergelijkbaar beeld aan problemen.

Hierna maken we een behandelplan op maat. Daarbij kun je denken aan oefeningen voor de uitspraak en advies voor de mensen in je omgeving. Tijdens de behandeling kunnen we gebruikmaken van hulpmiddelen om te spreken. Een voorbeeld van zo’n hulpmiddel is ‘Touch To Tell’: een app die ondersteunt bij de uitspraak van woorden.  

Vrouw spreekt in de keuken

Stemklachten

Vrouw spreekt in de keuken
  • Voel je je vaker vermoeid door het praten?
  • Of ben je buiten adem tijdens het spreken?
  • Heb je vaak het gevoel dat je slijm of een kriebel moet wegslikken?
  • Ben je altijd erg hees?
  • Heb je een branderig of strak gevoel in de keel?

Dat zijn symptomen van stemklachten. Misschien gebruik je je stem of ademhaling verkeerd. Ook kunnen deze klachten komen door bijvoorbeeld overbelaste stembanden of een poliep op de stembanden. Of is er een andere oorzaak aan te wijzen.

We raden om deze klachten met je huisarts te bespreken. Die kan vervolgens de oorzaak onderzoeken en een verwijzing naar de logopedist verstrekken. Met zo’n verwijzing wordt logopedie vergoed door de zorgverzekeraar.

Heb je een verwijzing van je huisarts? Neem dan contact met ons op voor logopedie. Dan kunnen we de stemklachten zo snel mogelijk aanpakken, zodat spreken weer makkelijker wordt.

Ik meld me aan voor behandeling

Bekijk onze andere behandelingen voor volwassenen

Veelgestelde vragen over problemen met spreken bij volwassenen

Een poliep is een verdikking op de stemband. Deze ontstaat door overbelasting, ontsteking of verkeerd stemgebruik.

Meestal is een hese of schorre stem het eerste signaal dat er een poliep op de stembanden zit. Laat stemklachten altijd door de huisarts onderzoeken om uit te sluiten dat er geen andere oorzaak is.

Heb je last van een poliep, dan heeft de stem rust nodig. Logopedie kan goed helpen om die rust te bieden en de stem beter te leren gebruiken. De poliep kan dan vanzelf genezen. Is er sprake van een hardnekkige poliep, dan kan een operatie nodig zijn.

Meld je direct bij ons aan voor logopedie als je een doorverwijzing van de huisarts of KNO-arts hebt. We kunnen dan zo snel mogelijk starten met de behandeling.

We kunnen zeker helpen! Mensen met Down-syndroom hebben vaak slappe spieren in en rond de mond. Hierdoor is praten lastig.

Ook kan het zo zijn dat je naaste moeite heeft om anderen te begrijpen en zichzelf te uiten. Met logopedie kunnen we helpen om ’t beste naar boven te brengen. Zodat jouw naaste zo goed mogelijk zelf kan functioneren.

Neem contact met ons om meer te horen over onze aanpak. Of meld je direct aan via deze website. Tot ziens! 

PROMPT is een methode die we gebruiken om mensen beter te leren articuleren. PROMPT is een afkorting en staat voor ‘Prompts for Restructuring Oral Muscular Phonetic Targets’.  

Met de PROMPT-aanpak kunnen we voordoen hoe een bepaalde klank gemaakt worden. Daarmee kun je niet alleen HOREN, maar ook ZIEN en VOELEN hoe de klank gemaakt wordt.

Wil je beter leren articuleren? Of wil je meer weten over de PROMPT-methode? Bel ons, vul het contactformulier in of meld je direct aan voor logopedie.

Ik heb problemen met spreken

Heb jij of iemand in je omgeving moeite met praten? Dat kan de alledaagse communicatie moeilijk maken.

Weet je niet zo goed of er iets aan te doen valt? We geven graag advies. Bel ons of vul onderstaand formulier in. Dan helpen we je zo snel mogelijk op weg.

Contactformulier

Wil je meer weten over de aanpak van een probleem? Stuur ons je vraag. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.