Image Slide 1
Eten, drinken en slikken
Shadow

Problemen met eten, drinken en slikken bij volwassenen

Zonder eten of drinken kun je niet functioneren. Daarnaast is goed kunnen slikken van levensbelang.

Ook zijn eten en drinken belangrijke sociale activiteiten. Samen met familie eten, ergens iets gaan drinken of samen de dag doorspreken tijdens het ontbijt. Eten en drinken lopen als een rode draad door onze dag.

Hoe vervelend is het dan als eten grote moeite kost? Als drinken pijn doet? Als slikken niet meer automatisch gaat? We snappen als geen ander hoe lastig dit kan zijn. Weet dan dat logopedie een antwoord op je probleem kan zijn. Veel mensen denken bij logopedie aan spreken, taal en kinderen. Echter, je bent ook aan het juiste adres voor eet-, drink- en slikproblemen.

Bij MediaLuna Logopedisten behandelen we zowel volwassenen als (jonge) kinderen. Daarnaast hebben we logopedisten in huis die gespecialiseerd zijn in hulp aan mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Wil je weten of we jou of een naaste kunnen helpen? Vragen staat vrij! We geven graag uitleg over onze aanpak. Lees hieronder meer over problemen met eten, drinken en slikken bij volwassenen. Heb je advies nodig? Bel ons of meld je direct bij ons aan.

Dysfagie (slikstoornis)

Vrouw heeft moeite met slikken

Wat is dysfagie? De betekenis van dysfagie is letterlijk ‘moeilijk slikken’. Dysfagie is een slikstoornis waarbij het verplaatsen van eten, drinken en speeksel naar de maag problemen oplevert. Iemand met dysfagie verslikt zich vaak. Dit gaat gepaard met een groot risico op longontsteking of verstikking.

Deze slikstoornis kan op elke leeftijd voorkomen. Toch zien we dysfagie het meest bij ouderen. Dit komt doordat zij zwakkere mond- en keelspieren hebben of vaker een onderliggende aandoening.

Ook komt dysfagie meer voor bij mensen met een zenuwaandoening of spierziekte, zoals de ziekte van Parkinson, MS of ALS. Daarnaast kan hersenletsel, bijvoorbeeld door een beroerte (TIA, CVA) of hersenbloeding, de oorzaak zijn. Tenslotte is dysfagie een stoornis die vaker voorkomt bij mensen met een verstandelijke beperking, zoals het syndroom van Down.

Slikproblemen kunnen spontaan over gaan. Is dit echter niet het geval, trek dan aan de bel bij je huisarts. Die kan naar de logopedist doorverwijzen voor hulp. Wij gaan vervolgens met jou aan de slag om het slikken weer makkelijker te maken. Denk daarbij aan oefeningen voor je houding, spierspanning in de mond en slikreactie.

Dementie (ziekte van Alzheimer)

Dementie staat bekend als een geheugenaandoening. Veel minder bekend is dat mensen met dementie last kunnen krijgen met eten, drinken en slikken.

Die problemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een verminderde eetlust, het niet herkennen van eten of drinken, het niet geholpen willen worden of een motorisch probleem in de keel.

Wat kunnen wij betekenen voor een cliënt met de ziekte van Alzheimer? We krijgen een goed beeld van de problemen door grondig te observeren. Na dit onderzoek komen we met een behandelplan. De behandeling kan zich richten op het verminderen van het probleem, op het binnenkrijgen van de juiste voeding en op het vergroten van het gemak en plezier bij eten en drinken. Hierbij staan een geduldige aanpak en een prettige sfeer voor behandeling voorop.

We werken tijdens de behandeling nauw samen met de naasten en eventuele verzorgers van onze cliënt. Als het nodig is werken we voor de behandeling ook samen met een KNO-arts of diëtist. Alles om te zorgen voor de grootste verbetering bij de cliënt!

Heb je hulp nodig of wil je meer weten over onze aanpak? Uiteraard lichten we dat graag toe. Neem contact met ons op. Bel ons of vul het contactformulier in.

Man met dementie heeft moeite met drinken

Ik meld me aan voor behandeling

Bekijk onze andere behandelingen voor volwassenen

Veelgestelde vragen over problemen met eten, drinken en slikken bij volwassenen

Jazeker, ook stress, angst of andere psychische problemen kunnen leiden tot moeilijkheden met slikken. Deze slikproblemen kunnen vanzelf weggaan.

Blijf je echter last houden met slikken, dan is het verstandig om het te laten nakijken. Door een verstoord slikken kunnen weer andere problemen ontstaan. Bijvoorbeeld verstikkingsgevaar, het achterblijven van eten in mond of keel, gewichtsverlies of het verliezen van plezier in eten.

Neem bij aanhoudende slikproblemen contact op met je huisarts en vraag een verwijzing voor logopedie. Neem vervolgens contact met ons op. We helpen je zo snel mogelijk om de situatie te verbeteren.

Ja, we bieden OMFT-behandelingen aan.

Bij problemen met het evenwicht van de mondspieren kan OMFT (oro-myo-functionele therapie) uitkomst bieden. OMFT is erop gericht het verkeerde gedrag af te leren en goede gewoontes aan te leren door het doen van oefeningen. Hierbij worden soms hulpmiddelen, zoals een myobrace (plastic bitje), myospots (stickers voor in de mond) of medical tape gebruikt.

Een OMFT-behandeling wordt vaak gegeven in combinatie met een behandeling bij de tandarts of de orthodontist. Zowel de tandarts als de orthodontist kan een verwijzing naar de logopedist verstrekken.

Heb je al een verwijzing voor de logopedist? Meld je dan direct aan bij ons aan via de website of neem contact met ons op.

Ik heb een ander probleem op het vlak van slikken, eten of drinken

Herken je de hierboven omschreven problemen niet? Heb je een ander probleem op het gebied van slikken of eten? 

Stel je vraag dan aan ons. We geven je vrijblijvend antwoord. Ons doel is jou te laten zien wat de mogelijkheden zijn.

Contactformulier

Wil je meer weten over de aanpak van een probleem bij jouw kind? Stuur ons je vraag. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.