Image Slide 1
Mensen met extra zorgbehoefte
Shadow

Logopedie voor mensen met extra zorgbehoefte

We zijn heel ervaren in het helpen van mensen met een lichamelijke beperking, verstandelijke handicap of ziekte. Deze groep cliënten is erg gebaat bij een specialistische en persoonlijke aanpak. Diverse van onze logopedisten zijn gespecialiseerd in het bieden van logopedie aan mensen met extra zorgbehoefte. Onze aanpak bij logopedie voor mensen die extra zorg nodig hebben is altijd geduldig. Daarnaast hebben we veel aandacht voor een prettige sfeer en is de logopediebehandeling afgestemd op de persoon.

Zo helpen we jou, je kind of je naaste om zo goed mogelijk dagelijkse activiteiten te kunnen doen. Hieronder vind je voorbeelden van onze behandelingen voor cliënten die extra zorg nodig hebben.

Logopedie bij autisme (ASS)

Logopedie voor mensen met extra zorgbehoefte: kind met autisme

Voor mensen met autisme spectrum stoornis (ASS) kunnen we een hoop betekenen. Door autisme is het vaak moeilijker om te communiceren met anderen.

We zien dan dat de ontwikkeling van taal problemen oplevert. Doordat er ongeschreven regels zijn in een gesprek. Communiceren met een ander is moeilijk als je die ‘regels’ niet kent of snapt.  Denk daarbij aan elkaar laten uitpraten, het gebruik van humor en gebruik van spreekwoorden die niet letterlijk bedoeld zijn.

Kom je bij ons voor logopedie bij autisme? Dan kijken we goed op welke manier autisme een obstakel vormt. We onderzoeken in welke situaties we de communicatie kunnen verbeteren. Verder begeleiden we niet alleen de cliënt. Ook geven we de naasten (bijvoorbeeld ouders, broers, zussen) of leerkracht handvatten om elkaar beter te kunnen begrijpen. Zodat het dagelijks leven, dingen leren en opvoeden meer vanzelf gaan.

Lees (via de knoppen) meer over onze behandelingen of schrijf je direct in voor een intake.

Logopedie bij een afwijking in het mondgebied (schisis)

Kinderen met een aangeboren afwijking (spleet) aan de mond, kaak of gehemelte hebben vaak een probleem met drinken, eten of slikken. Ook goed leren spreken, taal en articuleren zijn zaken die meer moeite kosten bij iemand met een schisis.

We hebben ruimschoots ervaring in het behandelen van kinderen en volwassenen met schisis. Mogen wij je helpen met een behandeling bij schisis? Dan kijk we eerst goed naar de cliënt en brengen de specifieke uitdagingen in kaart. Vervolgens stellen we een persoonlijk behandelplan voor. Uiteraard gaat de behandeling op een gemoedelijke en laagdrempelige manier. 

Komt jouw kind bij ons voor logopedie? Dan kunnen jullie rekenen op een speelse aanpak, gericht op de leeftijd en belevingswereld van je kind.

Lees verder over onze behandelingen of neem contact met ons op:

Logopedie voor mensen met extra zorgbehoefte: kind met schisis

Logopedie bij downsyndroom

Logopedie voor mensen met extra zorgbehoefte: kind met downsyndroom en moeder

We hebben een schat aan ervaring in het begeleiden van cliënten met het syndroom van Down. Cliënten van alle leeftijden, van pasgeborenen tot volwassenen.

Mensen met het downsyndroom hebben meestal extra uitdagingen op het gebied van eten, drinken, slikken, spreken en taal. Bijvoorbeeld omdat het laten samenwerken van de verschillende mondspieren meer moeite kost. Of doordat de spieren in het mondgebied slapper zijn. Vaak kunnen we met logopedie heel veel verbeteren en het dagelijks leven makkelijker en leuker maken.

We kijken eerst altijd heel goed naar de persoon die tegenover ons zit. Je kunt van ons dus een behandeling op maat verwachten. Daarbij is ons uitgangspunt dat er in elk mens ongekend potentieel zit. Met andere woorden: er is zoveel mogelijk als je vaardigheden verder ontwikkelt!

Mogen wij jouw kind of naaste begeleiden? We maken graag kennis! Onze logopedistes hebben een geduldige en laagdrempelige aanpak. Bovendien beschikken we over prettige praktijkruimtes waar je je snel op je gemak voelt.

Lees meer over onze behandelingen op deze website. Of meld je kind meteen aan voor behandeling. Jullie zijn van harte welkom!

Heb je vragen? Die beantwoorden we graag! Bel ons of stuur ons een bericht.

Logopedie bij psychomotore retardatie

Als drinken, eten, slikken of spreken niet vanzelf gaat, dan heeft dit extra aandacht nodig. Daarom hebben mensen met psychomotore retardatie hier vaak begeleiding bij nodig.

Het woord ‘psychomotoriek’ staat voor alle bewegingen die we maken doordat onze hersenen ze bedenken. De bewegingen drukken ons gedrag, onze gedachten en emoties uit. Voorbeelden van psychomotoriek zijn: iets zeggen, een gebaar maken, iets vastpakken en rechtop gaan zitten.

Bij psychomotore retardatie is de ontwikkeling van de psychomotoriek vertraagd. Meestal wordt deze diagnose al op zeer jonge leeftijd gesteld bij kinderen met zowel een lichamelijke als geestelijke achterstand in de ontwikkeling.

Door psychomotore retardatie kunnen diverse moeilijkheden ontstaan. Zoals problemen met eten, drinken en/of slikken. Dat uit zich bijvoorbeeld in veel verslikken, niet goed kunnen kauwen of niet makkelijk uit een beker kunnen drinken.

Ook bij het praten en gebruik van taal kunnen problemen ontstaan. Kinderen met psychomotore retardatie hebben vaak problemen zichzelf verstaanbaar te maken.

Logopedie voor mensen met extra zorgbehoefte: kind met psychomotore retardatie

Onze persoonlijke aanpak

We hebben diverse logopedistes in huis die gespecialiseerd zijn in het helpen van mensen met psychomotore retardatie. Mogen wij je begeleiden? Dan beginnen we met het onderzoeken van de manier van eten, drinken en slikken. Ook kijken we naar de ontwikkeling van spraak, taal en communicatie.

Met dit onderzoek maken we een plan om diverse zaken te verbeteren. We geven daarna advies en doen oefeningen om eten en drinken makkelijker te maken. En we begeleiden jullie zodat je kind leert welke mogelijkheden het heeft om zich uit te drukken. Je zult zien dat het kind daarna makkelijker aangeeft wat het denkt of wil. Het dagelijkse leven wordt dan eenvoudiger. Je kind zit daardoor beter in z’n vel.

Je kunt meer lezen over onze logopediebehandelingen op deze website. Ook kun je je direct aanmelden voor een kennismaking.

Neem even contact met ons op bij vragen. We geven graag advies!

Logopedie bij een hersenbeschadiging

Logopedie voor mensen met extra zorgbehoefte: vrouw met hersenbeschadiging

Een hersenbeschadiging kan ontstaan door een ziekte, zoals bijvoorbeeld een spierziekte. Ook een beroerte of hersentumor kan de oorzaak zijn. Daarnaast kunnen de hersenen beschadigd zijn door bijvoorbeeld een ongeval.

Door de beschadiging van de hersenen kunnen eten, drinken en slikken problemen opleveren. Ook gaan ademen en spreken mogelijk minder makkelijk.

In onze praktijk hebben we al veel cliënten met een hersenbeschadiging mogen helpen. We kijken daarbij altijd goed naar de mogelijkheden die er zijn voor de cliënt. Waarbij we hulp bieden om het dagelijkse leven zo makkelijk en aangenaam mogelijk te maken.

Wil je meer informatie over hoe we dat doen? Neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag al je vragen!

Logopedie bij te vroeg geboren kinderen (prematuriteit)

Te vroeg geboren kinderen of kinderen met een te laag geboortewicht hebben hulp nodig om zelfstandig te leren functioneren. Omdat lichaamsfuncties nog niet genoeg ontwikkeld zijn, hebben ze begeleiding nodig om bijvoorbeeld goed te leren drinken en slikken.

We kunnen je helpen met specialistische begeleiding. Meerdere logopedistes van MediaLuna Logopedisten zijn gespecialiseerd als prelogopedist, ook wel preverbaal logopedist genoemd. Prelogopedie is de tak van logopedie waarbij wij hulp bieden aan zeer jonge kinderen, nog voordat ze beginnen met praten. De behandelingen richten zich op het leren drinken, eten en slikken. Ook bieden we hulp bij het leren omgaan met sondevoeding of het afbouwen daarvan.

We begeleiden pasgeborenen, baby’s, dreumesen en peuters op het gebied van prelogopedie. Hierbij werken we intensief samen met jou als ouder of verzorger. Want verbetering is bijna altijd het resultaat van een kindje dat beter leert functioneren én een ouder of verzorger die beter leert begeleiden. Of het nu gaat om borstvoeding, flesvoeding, slikken, kauwen, drinken uit een beker of eten van een lepel…

Bekijk onze behandelingen voor baby’s via de knoppen hieronder.

Wil je kennismaken om te kijken of we jullie kunnen helpen? We ontmoeten jullie graag! Schrijf je direct bij ons in of bel ons.

Logopedie voor mensen met extra zorgbehoefte: te vroeg geboren kindje voeden en moeder

Logopedie bij dementie

Mensen met dementie kunnen informatie niet goed kunnen verwerken. Dit kan problemen met spreken, taal, begrijpen en onthouden opleveren. Het communiceren met anderen en het voeren van een gesprek kan een hele opgave zijn en zorgen voor frustraties.

MediaLuna Logopedisten heeft veel expertise op het gebied van dementie. Bij een behandeling onderzoeken we uitgebreid de problemen en mogelijkheden. Daarna gaan we samen aan de slag om zo goed mogelijk te leren communiceren. Daarbij hebben we ook veel aandacht voor de familie en eventuele verzorgers.

Mogen wij jullie begeleiding bieden op weg naar verbetering? Schrijf je naaste meteen bij ons in voor een intake. Of neem contact met ons op. Dan helpen we je zo verder op weg.

Man met dementie en vrouw

Mijn probleem staat er niet bij!

We bieden specialistische logopedie voor mensen die extra zorg nodig hebben.

Heb jij, je kind of naaste een ander probleem dan hierboven genoemd? En wil je weten of we dat met logopedie kunnen verbeteren? Neem dan contact met ons op. Bel ons of stel je vraag via onderstaande contactformulier. We helpen je graag verder.

Contactformulier

Wil je meer weten over onze aanpak? Of heb je een andere vraag? Gebruik dan dit contactformulier. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Bekijk al onze logopediebehandelingen

    Meld je kind of naaste aan voor behandeling

    Neem contact op