Image Slide 1
Mondgewoonten
Shadow

Afwijkende mondgewoonten afleren bij kinderen

Wil je afwijkende mondgewoonten afleren bij je kind? ‘Afwijkende mondgewoonten’ zijn bewegingen en aangewend gedrag dat een negatief effect heeft op het gebit, het spreken, het horen of de gezondheid. 

Denk hierbij aan: duimen, speenzuigen, nagelbijten, tandenknarsen, kaakklemmen, openmondgedrag en afwijkend slikken.

Is er bij jouw kind sprake van een van bovengenoemde gewoontes? Of vertoont het ander ongewoon gedrag met de mond? Dat kan problemen opleveren, nu of in de toekomst. Daarom is het belangrijk om dit zo snel mogelijk af te leren.

Kunnen wij je helpen bij het afleren van de gewoonte? Vragen staat vrij! Wij geven graag advies. Meld je kind direct aan voor logopedie, lees hieronder verder of stel ons een vraag.

Duimen, vingerzuigen en speenzuigen

Kind zuigt op duim - Afwijkende mondgewoonten afleren bij kinderen

Veel baby’s en kleine kinderen zuigen regelmatig op een of meerdere vingers of een speen. Hierdoor voldoen ze aan hun zuigbehoefte; dat geeft namelijk een veilig gevoel.

Zodra kinderen ook vast voedsel krijgen, wordt de noodzaak om te zuigen minder. De gewoonte van zuigen op duim of speen blijft soms bestaan. Met vervelende gevolgen van dien. Door het zuigen kun je scheve tanden krijgen, kunnen er kaakklachten ontstaan en kan de vorm van het gehemelte veranderen. Ook is er kans op een verslapte motoriek van de mond. Daardoor kunnen slikproblemen ontstaan.

Daarom is het belangrijk om het zuigen aan vingers of speen zo vroeg mogelijk af te leren. Lukt dit niet? Schakel dan onze hulp in.

Mondademen en open mondgedrag

Wat is mondademen? Je kind ademt dan niet door de neus, maar door de mond. Ook in rust zijn de lippen dan vaak niet gesloten.

Waarom is mondademen een probleem? Het leidt vaak tot slappere mondspieren, minder vaak slikken en een droge mond. Hierdoor kunnen andere gezondheidsklachten ontstaan zoals bijvoorbeeld een oorontsteking.

Lukt het niet om dit gedrag bij je kind te verminderen? Wij kunnen een behandeling op maat voorstellen. Hierbij gaan we met oefeningen aan de slag waardoor je kind goed leert ademen door de neus. Indien nodig, kunnen we ook oefenen met de articulatie. Je kind zal er veel plezier van hebben als het de juiste ademhaling leert.

Kind leert de juiste ademhaling - Afwijkende mondgewoonten afleren bij kinderen

Meld je kind aan voor behandeling

Bekijk onze andere behandelingen voor kinderen

Veelgestelde vragen over afwijkende mondgewoonten afleren bij kinderen

OMFT is oefentherapie binnen de logopedie die erop gericht is om het evenwicht van de mondspieren te herstellen. Deze vorm van therapie bestaat uit oefeningen om het verkeerde gedrag af te leren en goede gewoontes aan te leren. Hulpmiddelen als een myobrace (plastic bitje) en myospots (stickers voor in de mond) worden hierbij vaak gebruikt om een juiste positie van de mond en tong te oefenen. Ook het toepassen van ‘medical of kinesio taping’ kan onderdeel van OMFT zijn.

OMFT bij de logopedist wordt vaak gecombineerd met een behandeling bij tandarts of orthodontist. Bij de tandarts of orthodontist kan een verwijzing naar de logopedist worden gevraagd.

Heb je een verwijzing voor logopedie? Meld je dan meteen aan via deze website of neem contact met ons op.

Kaakklachten en kauwproblemen noemen we ook wel ‘temporomandibulaire disfuncties’ (tmd).

Na verwijzing van de huisarts of tandarts naar ons als logopedist kunnen we hulp bieden. We onderzoeken eerst de aard van de klachten. Daarna stellen we een behandeling voor. Deze kan bestaan uit oefeningen uit de oro-myo-functionele therapie (OMFT), zoals hierboven beschreven.

Mijn kind vertoont afwijkend gedrag met zijn of haar mond

Krijg je het duimen of speenzuigen niet afgeleerd bij je kind? Heeft je kind last van tandenknarsen of kaakklemmen? Slikt je kind op een rare manier? Of misschien doet je kind iets anders afwijkends met de mond?

Ook al lijkt het probleem klein, het kan in de toekomst zorgen voor gezondheidsklachten. Heb je twijfels of we je kunnen helpen? We kunnen altijd (vrijblijvend) met je meekijken. Zo kunnen we bepalen of je een verwijzing nodig hebt. En of we je kind kunnen behandelen. Vul het formulier hieronder in of bel ons. 

Contactformulier

Wil je meer weten over de aanpak van een probleem bij jouw kind? Stuur ons je vraag. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.