Image Slide 1
Eten, drinken en slikken
Shadow

Problemen met eten, drinken en slikken bij kinderen

Als je kind wel eens eten weigert, is dat nog geen eetprobleem. Van een probleem met eten, drinken of slikken spreken we pas als er stelselmatig iets aan de hand is.

Bijvoorbeeld:

  • Je kind heeft vaak moeite met eten of drinken.
  • Het lukt niet om uit een beker te drinken.
  • Je kind verslikt zich vaak.
  • Je kind kauwt nauwelijks op zijn eten.
  • Eten van een lepel blijft moeilijk voor je kind.

In dat soort gevallen kunnen we met logopedie helpen. Lees hieronder verder of neem contact met ons op voor advies. We hebben veel ervaring met het behandelen van drink- en eetproblemen bij kinderen van diverse leeftijd. Ook zijn we ervaren in de aanpak van problemen van kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Zeker bij de behandeling van kinderen zorgen we voor een ontspannen sfeer en een speelse aanpak. Zo sluiten we zo goed mogelijk aan bij de belevingswereld van je kind.

Lees hieronder verder over problemen met drinken, slikken en eetproblemen bij kinderen. Of meld je kind aan voor behandeling in onze praktijk.

Eten van een lepel, kauwen en drinken uit een beker

Al heel jong kun je kinderen leren eten, kauwen en drinken uit een beker. Lukt dit niet of niet goed? Vraag ons gerust om hulp.

Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend. Zo hebben kinderen met een afwijking aan de mond (zoals schisis), kinderen met een syndroom of spierziekte en te vroeg geboren kinderen vaak meer moeite om goed te leren eten of drinken.

Kind eet van een lepel

ARFID of weigering van eten

Kind weigert eten

ARFID is een eetstoornis, die staat voor ‘Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder’. Dit betekent dat je kind maar beperkt voeding inneemt en/of bepaald eten vermijdt.

Als je kind vaak eten weigert, kan dit enorm veel gedoe opleveren. Het kan zijn dat je kind onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en minder goed groeit. Ook kan het bijvoorbeeld heel lastig zijn om naar een restaurant of op vakantie gaan.

Bij het stelselmatig weigeren van (bepaald) voedsel kunnen we je kind en jou goed begeleiden. We brengen in kaart wat je kind (niet) eet. Daarnaast onderzoeken we de stand en bewegingen van de mond. Ook kunnen we bekijken wanneer, waar en met welke hulpmiddelen (bord, bestek) je kind eet. Kortom; we bekijken hoe de eetsituatie eruitziet.

Hierna hebben we een goed beeld van het eetgedrag en kunnen we met jullie gericht werken aan een beter eetpatroon. Uiteraard gaat dit op een geduldige en speelse manier.

Wil je weten of we je kind met een eetprobleem kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Slikken

Je kind slikt eten niet door? Verslikt je kind zich vaak? Of blijft er na het eten lang voedsel in de mond? Dan kan er sprake zijn van slikangst of een slikstoornis.

Een slikstoornis kan ‘spontaan’ voorkomen, maar kan ook het gevolg zijn van een spierziekte.

Voor behandeling ben je bij ons aan het juiste adres. We onderzoeken dan hoe je kind eet en drinkt. Ook kijken we naar de stand van de mond, mondmotoriek en het vermogen om te zuigen.

Daarna geven we advies om zo goed mogelijk te leren slikken.

Meisje speelt tijdens logopediebehandeling met groente en fruit

Sondevoeding

Sondevoeding

Bij kinderen met een syndroom of afwijking is het soms een verstandige keuze om (tijdelijk) over te stappen op sondevoeding. Op die manier kunnen ze hun krachten sparen voor andere lichaamsfuncties.

Krijgt jouw kind sondevoeding? Dan kun je misschien hulp gebruiken. In onze praktijk zijn diverse logopedistes zeer ervaren in het begeleiden van kinderen die sondevoeding krijgen.

We bieden hulp bij oefeningen met de mond, lippen, tong en kaken. Hierbij kunnen we kiezen om te oefenen met het nemen van kleine beetjes normale voeding. Daarnaast begeleiden we kinderen en hun ouders bij het geleidelijk afbouwen van sondevoeding zodra dat kan en mag.

Meld je kind aan voor behandeling

Bekijk onze andere behandelingen voor kinderen

Veelgestelde vragen over slik-, drink- en eetproblemen bij kinderen

Het hebben van brandend maagzuur, veel boeren en een opgeblazen of misselijk gevoel kunnen aanwijzing zijn dat je kind last heeft van reflux.

Reflux is het terugstromen van maaginhoud naar de slokdarm. Hierna kan het kind spugen, maar het kan ook zo zijn dat de vloeistof opnieuw ingeslikt wordt. Dat laatste heet ‘verborgen reflux’. Reflux is erg onprettig voor je kind en kan zelfs leiden tot maagklachten of beschadiging van de slokdarm.

We raden aan om naar de huisarts te gaan met refluxklachten. De huisarts kan medicatie voorschrijven en naar de KNO-arts, de diëtist of naar de logopedist doorverwijzen voor behandeling van klachten.

Heb je een doorverwijzing voor logopedie? Dan kunnen we hulp bieden bij bijvoorbeeld stemklachten als gevolg van de reflux.

Jazeker, we zijn gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen met het Down-syndroom. Ze hebben vaak slappere mond- en tongspieren dan andere kinderen. Hierdoor is eten en drinken moeilijker voor ze.

Komen jullie bij ons dan onderzoeken we de aard van het probleem. Bijvoorbeeld: heeft je kind vooral moeite met drinken, kauwen of slikken? Zijn er bepaalde soorten voedsel die problemen opleveren?

Door goed naar je kind te kijken, kunnen we een behandeling voorstellen. Denk daarbij aan advies over de houding, eettijden en textuur van het voedsel. We oefenen om te zorgen dat je kind beter leert eten en drinken. Zodat het minder moeite kost en meer plezier oplevert.

Wil je meer weten over onze aanpak? Neem dan zeker contact met ons op.

Heeft je kind heel veel moeite met bepaald voedsel? Heeft hij of zij sterke afkeur of voorkeur voor bepaald eten? Heeft je kind problemen met stukjes, warm of juist koud voedsel? Of is er een probleem met drinken of slikken?

Dan kan het zijn dat je kind moeite heeft met de verwerking van bepaalde prikkels. Bijvoorbeeld het gevoel in de mond of het herkennen en accepteren van eten. Een probleem met prikkelverwerking (ook wel sensorische informatieverwerking genoemd) is op te lossen. We kunnen dit samen met je kind en jou aanpakken!

Vraag eerst een verwijzing voor de logopedist bij de huisarts of schoolarts. Vervolgens meld je je kind bij ons aan voor een intake. Onze logopedist met de specialisatie ‘sensorische integratie’ gaat met jullie aan de slag. Met als doel om goed te leren eten, drinken of slikken!

Mijn probleem staat er niet bij!

Heeft jouw kind een probleem op het vlak van eten, drinken of slikken?

Neem zeker contact met ons op. Bel ons of vul het onderstaande contactformulier in. We geven zo snel mogelijk advies.

Contactformulier

Wil je meer weten over de aanpak van een probleem bij jouw kind? Stuur ons je vraag. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.