Image Slide 1
Horen
Shadow

Gehoorproblemen bij baby’s en jonge kinderen

Een kind kan al horen en reageren op geluid voor het geboren is. Ook na de geboorte is het reageren op geluid een belangrijk deel van de ontwikkeling. Een kind leert praten door klanken te imiteren.

Wat als je baby niet of niet goed hoort? Wat kun je doen als je kind niet goed kan luisteren? Misschien denk je bij dit soort problemen niet meteen aan de logopedist. Toch ben je hiervoor bij ons aan het juiste adres.

Lees hieronder verder over hoorproblemen bij baby’s en jonge kinderen. Kunnen wij je helpen? Neem contact met ons op als je vragen hebt. Of meld je kind direct aan voor behandeling. Wij zijn je graag van dienst.

Slechthorendheid & moeite met horen

Kind luistert naar xylofoon

Welk gedrag hoort bij een slechthorend kind? De volgende zaken kunnen op slechthorendheid wijzen:

  • Je krijgt alleen een reactie van je kind bij oogcontact.
  • Je kind is heel stil of juist heel druk te noemen.
  • Jouw kind reageert traag.
  • Je kind krijgt informatie niet mee in een drukke omgeving.

Wat kunnen we betekenen voor kinderen die slecht horen? We kunnen helpen om zo goed mogelijk te functioneren in het dagelijkse leven.

Daarvoor testen we hoeveel je kind kan horen. Dit gebeurt doorgaans in een audiologisch centrum. Na deze gehoortest kijken we hoe de slechthorendheid de ontwikkeling van het praten en de taal beïnvloedt. Hierna maken we een plan voor bijvoorbeeld training van het gehoor en verbetering van spraak en taal. Denk hierbij aan het leren van liplezen en het oefenen van een goede uitspraak.

Ook bieden we hulp bij het leren omgaan met een gehoorapparaat, een cochleair implantaat en andere hulpmiddelen om beter te horen.

Luisteren en verwerking van gehoorprikkels

‘Het lijkt wel alsof mijn woorden niet bij hem binnenkomen!’ Dat is een opmerking die we wel eens van ouders krijgen.

Hoort je kind wel, maar lijkt hij vaak niet te reageren op een hoorprikkel of geluid? Dit noemen we zwakke luistervaardigheid of een ‘auditief verwerkingsprobleem’ (AVP).

Een dergelijk probleem kan behoorlijk lastig zijn in het dagelijkse leven. We zien dat kinderen met zo’n hoorprobleem moeite hebben mondelinge opdrachten te begrijpen of veel last hebben van omgevingslawaai.

Het is belangrijk op tijd hulp te vragen voor een dergelijk hoorprobleem. Kinderen met zwakke luistervaardigheid kunnen een moeilijke tijd ondervinden op school. Ze krijgen minder mee van de lessen dan het gemiddelde kind.

Schakel onze hulp in om een leerachterstand te voorkomen. We onderzoeken dan de hoorvaardigheid van je kind en de invloed op spreken, taal, lezen en spellen. Daarna geven we jullie advies. Denk hierbij aan training van aandacht met spelmateriaal of aanschaf van een koptelefoon voor concentratiemomenten. Ook kunnen we de school adviseren zodat je kind zo goed mogelijk kan aansluiten in de klas.

Baby hoort gitaarmuziek

Meld je kind aan voor behandeling

Bekijk onze andere behandelingen voor baby's, dreumesen en peuters

Veelgestelde vragen over hoorproblemen bij baby's en jonge kinderen

Slechthorendheid kan verschillende oorzaken hebben. Het kan aangeboren zijn of ontstaan zijn door gehoorbeschadiging. Ook kan moeite met horen tijdelijk zijn. Zoals bijvoorbeeld door een oorontsteking of gaatje in het trommelvlies.

We kunnen hulp bieden bij alle vormen van slechthorendheid. Ook bij een tijdelijke vorm van slechthorendheid, zoals bij langdurige middenoorontsteking, kan het zinvol zijn om contact met ons op te nemen. Ook door tijdelijke slechthorendheid kunnen kinderen een achterstand oplopen in de spraak- en taalontwikkeling.

Ik heb een andere vraag over horen

Heeft jouw baby of peuter een ander probleem aan het gehoor? En staat dat hierboven niet genoemd? Bij problemen met horen of luisteren is het vaak het beste om er vroeg bij te zijn.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Bel ons of vul het formulier hieronder in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op voor advies.

Contactformulier

Wil je meer weten over de aanpak van een probleem bij jouw kind? Stuur ons je vraag. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.