Image Slide 1
Drinken, eten en slikken
Shadow

Problemen met drinken, eten en slikken bij baby’s en jonge kinderen

Wat als drinken, eten of slikken bij een baby of jong kind niet automatisch gaat? Dat kan het dagelijkse leven vervelend of heel erg moeilijk maken.

We hebben diverse logopedistes in onze praktijk die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van baby’s, dreumesen en peuters. De hulp die we bieden aan de allerjongsten heet ook wel ‘prelogopedie’ of ‘preverbale logopedie’.

Lees hieronder meer over eet-, drink- en slikproblemen bij baby’s en jonge kinderen. En aarzel niet om onze hulp in te schakelen als je je zorgen maakt over je kind.

Je kunt je kind direct aanmelden met onderstaande knop.

Borstvoeding en flesvoeding

Baby drinkt uit fles bij moeder

Wil je baby niet drinken uit de borst of fles? Of kost dit veel moeite? Vanzelfsprekend kan dat problemen of frustratie opleveren.

Koemelkallergie, een korte tongriem of reflux (terugstromen van de maaginhoud) kunnen de boosdoener zijn.

Ook een goede ontwikkeling van de spieren en bewegingen rondom de mond is heel belangrijk. Met name baby’s met het Downsyndroom, te vroeg geboren kinderen en kinderen met een te laag geboortegewicht kunnen problemen ondervinden met drinken. Daarnaast kan een afwijking in het mondgebied, zoals bijvoorbeeld schisis, het drinken uit borst of fles bemoeilijken.

Schakel je onze hulp in? Dan kun je erop rekenen dat we jouw situatie grondig in kaart brengen: wat is het probleem en wat is er al gebeurd? Daarna geven we advies en maken we een behandelplan. We kijken intensief met je mee om je kind zo goed mogelijk te leren drinken.

Eten van een lepel

Doorgaans kunnen baby’s vanaf 4 maanden oud leren om te eten van een lepel. Vooral het eten van stukjes in de voeding vereist wat oefening. Dit is bij sommige kinderen een probleem.

Kinderen met een syndroom, prematuur geboren kinderen en kinderen met een afwijking aan de mond (lip, kaak of gehemelte) hebben meestal meer moeite met eten van een lepel. 

Vraag ons gerust om hulp als het problemen oplevert.

Kind eet van een lepel

Kauwen

Kind eet appel

Vanaf 6 maanden kunnen kinderen zachte stukjes brood leren kauwen. 

Voor te vroeg geboren kinderen en kinderen met een fysieke beperking (bijvoorbeeld een syndroom of afwijking aan de mond) kan leren kauwen moeilijk zijn. Vooral het verwerken van stukjes in het eten is vaak een hindernis.

Levert (leren) kauwen bij jullie in huis problemen op? Blijf er dan niet mee zitten. Schakel ons in om te helpen!

Drinken uit een beker

Al vanaf 9 maanden oud kun je kinderen laten oefenen met drinken uit een beker. Soms is de overgang van borst of fles naar beker best moeilijk. 

We bieden hulp bij de juiste manier van drinken en het kiezen van een geschikte beker. Vraag ons om advies bij moeilijkheden.

Kind drinkt uit beker

Weigeren van eten

Problemen met eten - Baby weigert eten

Veel kinderen weigeren wel eens eten of een bepaalde smaak. Hier hoef je je doorgaans geen zorgen over te maken. Het kan een kwestie van het trainen van smaken zijn. Weigert je kind regelmatig voedsel, dan kan dat heel vervelend zijn.

Schakel je ons in, dan onderzoeken we wat het kind wel en niet eet. Verder brengen we de stand en reflexen van de mond, de voedingsmomenten, de houding en de hulpmiddelen in kaart. 

Op basis van het totaalplaatje zijn we meestal goed in staat om hulp te bieden zodat het kind meer en makkelijker gaat eten.

Kwijlen

Alle kleine kinderen kwijlen in bepaalde mate. Is er sprake van overmatig speekselverlies, dan kunnen we hulp bieden om dit te verminderen. We kunnen bijvoorbeeld trainen om de mond meer gesloten te houden of speeksel beter te leren wegslikken. Ook het afleren van duimen of stoppen met zuigen op een speen kan effectief zijn.

Lukt het niet om het overmatig kwijlen te stoppen? Dan kunnen we jullie zeker helpen!

Baby met kwijl op gezicht

Slikken

Problemen met eten - Baby slikt eten door

Slikt je kind eten of drinken niet (goed) door? Er kan sprake zijn van een slikstoornis als een kind zich veel verslikt.

Wil je hulp? Dan brengen we uitgebreid in kaart hoe het drinken (en eten) bij het kindje gaat. We kijken onder meer naar de bewegingen van de mond, het vermogen om te zuigen en het tongriempje.

Hierna trainen we kind (en ouder) om zo goed mogelijk te leren slikken. Denk hierbij aan het kiezen van de juiste houding, hulpmaterialen en technieken om het drinken (of eten) makkelijker te maken.

Sondevoeding

Het kan zijn dat een kind te weinig kracht of uithoudingsvermogen heeft om te zuigen en slikken. Bij een ernstige slikstoornis is het soms een verstandige keuze om (tijdelijk) te kiezen voor sondevoeding. Hierbij wordt vloeibaar voedsel via een slangetje direct naar de maag gebracht. Op die manier krijgt je kind de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen en zijn er minder risico’s voor je kind.

Bij te vroeg geboren kinderen, kinderen met een syndroom en kinderen met hersenletsel of een anatomische afwijking is het soms het beste om over te stappen op sondevoeding.

Wij hebben veel ervaring met het begeleiden van jonge kinderen en hun ouders bij voeding via een sonde. We bieden dan hulp bij het trainen van mond- en tongspieren en reflexen om het eten zo plezierig mogelijk te maken. 

Daarnaast kunnen we gezamenlijk proberen het kind ook fles- of lepelvoeding te geven. Ook bieden we hulp bij het kiezen van de juiste voedingshouding en hulpmiddelen als een speciale stoel, beker of lepel.

Mogen we jullie helpen met (het afbouwen van) sondevoeding? Dat doen we graag. Je kunt je direct aanmelden via onderstaande knop.

Baby met voedingssonde

Meld je kind aan voor behandeling

Bekijk onze andere behandelingen voor baby's, dreumesen en peuters

Veelgestelde vragen over eet-, drink- en slikproblemen bij baby's en jonge kinderen

Soms weigeren baby’s de fles of borst. Het drinken kan best lastig zijn voor een baby. We snappen dat dit voor jou als ouder heel frustrerend is. Soms maak je je zorgen of je kind wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.

Je mag ons gerust om hulp vragen! We kijken graag met je mee om uit te zoeken wat de oorzaak is. Vervolgens krijg je concrete tips om het drinken te verbeteren.

Meld je direct aan voor een intake of neem contact op als je nog vragen hebt.

Hoe lang een baby sondevoeding krijgt, is afhankelijk van de situatie. Na verloop van tijd zijn veel kinderen in staat om zelf een beetje te drinken. De overgang naar volledig zelf drinken is best groot. Daarom is het belangrijk dat sondevoeding stap voor stap wordt afgebouwd.

Hierbij kunnen wij jou als ouder of verzorger goed begeleiden. Verder is het belangrijk het functioneren van de mond van je kind goed te controleren. Door de sondevoeding heeft je kind minder kans gehad om het zuigen en slikken te oefenen. Deze bewegingen zijn ook belangrijk om later goed te kunnen praten.

Meld je direct aan voor een intake. Een van onze ervaren logopedistes helpt je graag verder!

Als je kind zijn eten of drinken geregeld niet (goed) doorslikt, kan dit heel vervelend zijn. Er kunnen verschillende oorzaken zijn.

We hebben veel ervaring met het behandelen van slikproblemen bij baby’s en jonge kinderen. Ook zijn we getraind in het werken met kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Meld je kind bij ons aan via het aanmeldformulier of neem telefonisch contact op voor hulp.

Angst om iets door te slikken kan ontstaan doordat een kind zich eens heftig verslikt heeft. Dat heeft dan zulke paniek of een trauma veroorzaakt dat het kind eten gaat vermijden.

Kun je onze hulp gebruiken? Wij gaan samen met je kind en jou op zoek naar de oorzaak van de voedselweigering. Daarna krijg jullie advies en begeleiden we jullie om te zorgen dat je kind meer gaat eten.

Wil je snel advies? Schrijf je direct in via het online aanmeldformulier.

Het kan zo zijn dat je kind een probleem heeft met het verdragen van drinken of voedsel. Of je kind heeft moeite met het herkennen van het gevoel dat dit geeft in de mond. Dit kan betekenen dat er een probleem is met de verwerking van prikkels (sensorische informatieverwerking).

Zo’n probleem in de prikkelverwerking kan zich bijvoorbeeld uiten in het weigeren van voedsel of drinken, in het weigeren te kauwen of niet willen slikken. In onze praktijk zijn diverse logopedisten gespecialiseerd in ‘sensorische integratie’. Met andere woorden: ze kijken tijdens de behandeling specifiek naar de prikkels die het kind moet verwerken en hoe hij of zij hiermee omgaat.

Klinkt dit herkenbaar? Vraag dan een verwijzing voor logopedie aan je huisarts of kinderarts bij het consultatiebureau. Meld je kind daarna aan voor een intake. Dan kijken we samen hoe we je kind kunnen leren om beter te eten of drinken.

Mijn probleem staat er niet bij!

Heeft jouw baby, dreumes of peuter een ander probleem op het gebied van drinken, eten of slikken? En staat dat hierboven niet beschreven?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Bel ons of vul het onderstaande contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op voor advies.

Contactformulier

Wil je meer weten over de aanpak van een probleem bij jouw kind? Stuur ons je vraag. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.