Image Slide 1
Communiceren
Shadow

Problemen met de communicatie en ontwikkeling bij jonge kinderen

Een baby kan nog niet praten met woorden. Normaalgesproken begint je kindje na de geboorte met lichaamstaal te communiceren. Denk hierbij aan huilen bij ongemak. Hierna komt een fase met bijvoorbeeld brabbelen om aandacht te trekken en kirren bij plezier. Ook kan een kindje met handen en voeten ‘praten’. Denk aan het maken van vuistjes, ontspannen van de handjes en trappelen met de voetjes.

Als je goed oplet, zie je dat een kindje al heel vroeg probeert dingen duidelijk te maken. Gaat dit niet vanzelf? Dan is er mogelijk een probleem in de ontwikkeling of communicatie. MediaLuna Logopedisten is gespecialiseerd in de aanpak van communicatieproblemen bij baby’s en jonge kinderen.

Lees hieronder verder over communicatieproblemen of meld je kind direct aan voor behandeling.

Achterblijvende ontwikkeling van communicatie

Communicatieproblemen bij baby's en jonge kinderen

Het proces van huilen, brabbelen en reageren is belangrijk voor het leren van spraak en taal. Op gegeven moment snapt je kindje dat hij te eten krijgt bij de woorden ‘mmm, lekker’. Of dat hij in bed wordt gelegd bij het woord ‘slapen’.

Soms gaat dit communiceren met een kindje niet zo vanzelfsprekend. De spraak- en taalontwikkeling gaat dan moeizamer. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Het kan komen door een verstandelijke of zintuiglijke beperking, een ziekte of een taal/spraakstoornis.

  • Denk je dat jouw kindje zich veel langzamer ontwikkelt dan gemiddeld?
  • Maakt je kindje moeilijk contact met jou of anderen?
  • Ben je ongerust over het (beginnen met) praten van je kind?

Dan kunnen we zeker wat voor jullie betekenen! Neem contact met ons op voor advies.

Problemen met de communicatie bij baby's - Vader leest boek voor aan baby

Ondersteunde communicatie (OC)

Aanpak van communicatieproblemen bij baby's en jonge kinderen

Baby met syndroom van Down

Er zijn allerlei manieren om de ontwikkeling van praten en taal te helpen of ondersteunen. Zoals het ondersteunen van de spraak met gebaren. Dat heet in de logopedie: ‘Nederlands met Gebaren’. Of bijvoorbeeld het gebruiken van pictogrammen of foto’s. Ook het gebruik van apps of een spraakcomputer behoort tot de mogelijkheden. De ontwikkeling van spreken en taal met hulpmiddelen noemen we ‘ondersteunde communicatie’. In de logopedie wordt dit vaak afgekort tot ‘OC’.

We hebben diverse logopedistes in huis die veel ervaring hebben met het aanleren van ondersteund communiceren. Al onze logopedistes zijn dol op kinderen en hebben een speelse manier van behandelen. Oefeningen worden gedaan met leuk speelgoed. Daarnaast is de sfeer in onze vestigingen heel prettig: kinderen voelen zich snel thuis.

Meld je kind aan voor behandeling

Bekijk onze andere behandelingen voor baby's, dreumesen en peuters

Veelgestelde vragen over communicatieproblemen bij baby's en jonge kinderen

De ontwikkeling van een kindje gaat in stapjes. Geen enkel kind voldoet precies aan het gemiddelde. Soms gaat de ontwikkeling van brabbelen en praten iets langzamer. Dit hoeft nog geen probleem te zijn. Het wordt vaak later spontaan ingehaald.

Ongeveer 6 tot 8 weken na zijn geboorte gaat een baby geluidjes maken. Baby’s beginnen meestal te brabbelen als ze 4 tot 8 maanden oud zijn. De meeste kinderen zeggen rond hun 1e verjaardag de eerste echte woordjes. Op het moment dat een kindje op zijn 2e verjaardag nog geen enkel woord zegt, is er duidelijk een achterstand.

Heb je vaker zorgen om de ontwikkeling van je kindje? Meld dit dan zeker bij het consultatiebureau of de huisarts. Zij kijken graag met je mee.

Als het nodig is, verwijzen ze naar een logopediepraktijk. Wij hebben veel kennis en ervaring met ontwikkelingsachterstanden bij jonge kinderen. Meestal geldt: hoe sneller je hulp biedt, hoe beter de achterstand te beperken.

Jazeker! Kinderen met het syndroom van Down hebben vaak meer moeite met eten, drinken, praten en communicatie.

We zijn gespecialiseerd in het bieden van logopedische hulp aan kinderen met een verstandelijke beperking. Onze logopedistes zijn rustig en geduldig en onderzoeken goed wat je kind nodig heeft. Ook zijn onze praktijkruimtes heel prettig voor kleine kinderen.

Komen jullie bij ons, dan kijken we hoe we jouw kindje zo goed mogelijk kunnen leren communiceren, bijvoorbeeld door het leren van gebaren en het gebruik van pictogrammen.

Neem zeker contact met ons op voor een kennismaking. We laten graag zien hoe we je kind kunnen helpen zo zelfstandig mogelijk te functioneren.

Psychomotore retardatie houdt in dat de psychomotoriek van een kind achterloopt in de ontwikkeling. Dat betekent dat het kind een ontwikkelingsachterstand heeft op het gebied van spraak, bewegen, gebaren of uitdrukken. Meestal is er zowel lichamelijk als geestelijk een achterstand.

Door de ontwikkelingsachterstand is eten en drinken moeilijker voor een kind dan normaal. Bij psychomotore retardatie is er vaak ook een achterstand in de taal- en spraakontwikkeling.

In onze praktijk hebben we al veel kinderen met psychomotore retardatie begeleid. Het is aan te raden om zo vroeg mogelijk de ontwikkelingsachterstand te herkennen en behandelen. Met een verwijzing van de huisarts of specialist kunnen we starten met logopedie.

Wil je meer weten over onze behandelingen bij jonge kinderen? Stel je vraag via het contactformulier hieronder of bel ons.

Ik heb zorgen over de (taal)ontwikkeling van mijn kindje

Heb je het vermoeden dat jouw baby, dreumes of peuter ver achterloopt met reageren, brabbelen of praten? We snappen dat je je zorgen maakt.

Laat ons dan met je meekijken. We kunnen onderzoeken of er inderdaad sprake is van een achterstand. En kunnen advies geven over de aanpak. Stel je vraag door onderstaande formulier in te vullen of bel ons. We helpen je zo snel mogelijk.

Contactformulier

Wil je meer weten over de aanpak van een probleem bij jouw kind? Stuur ons je vraag. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.